L'entorn

be-photo

L'entorn

El massís dels ports és una formació inesperada, un misteri geològic que talla, com si fos un ganivet, la rutina inacabable d’una plana d’oliveres. Els Ports acaben tal com han començat, amb un precipici, sense avisar. Abans, però, ens han deixat una multitud de paisatges fascinants, l’endemisme únic de la seva fauna i flora i un reguer de pobles d’una altra època.

Fredes és un d’aquests pobles, és la joia dels ports, un instant congelat en pedra, compacte dintre de la seva petitesa i grandiós en el seu testimoni de temps passats i futurs. Encara gira entorn d’una transhumància activa i això li condiciona una arquitectura especial, clara representant de la manera de viure de principis de segle. Hi trobem balcons de fusta del Baix Aragó, fonts d’aigua fresquíssima i abeuradors per als ramats.

Malgrat la seva mida, Fredes és un poble ben conegut. Els seus bolets, apareguts sota la flonja molsa del terra, són el motiu d’aquesta fama. A 1090 metres sobre el nivell del mar, els rovellons s’aprofiten d’un clima únic, amb altures pirenaiques i vistes sobre el Mediterrani.

Els dos restaurants del poble brinden l’oportunitat de gaudir d’una gastronomia basada en les carns de caça i les olles de pagès, amb les brases i la pedra calenta com a mètodes de cuina essencials. I si el menjar no és l’excusa, potser ho és el futbol; els dos locals ofereixen, en directe, els partits dels nostres equips preferits.

A Fredes s’hi pot arribar des del mar i des de la muntanya. Els camins de costa recorren el delta de l’Ebre, un altre monument natural que jau a la vora. Per la seva banda, els camins de l’interior visiten Morella, saluden el seu castell, i continuen endavant, deixant enrere carreteres corbades i pobles oblidats pel temps.

be-photo
be-photo